Tento recept na bezlepkový chlieb je jednoduchý a rýchly, a pritom výsledkom je chutný a voňavý chlieb s chrumkavou kôrkou. Chlieb je ideálny na raňajky, obed alebo večeru.
Ingrediencie:
- 500 g bezlepkovej múky (napr. Liana Bread Mix dark)
- 2 KL kryštálový cukor
- 440 ml vlažná voda
- 10 g čerstvé droždie
- 1 – 2 KL soľ
- 2 PL olej
- 1 vajce (na potretie)
- Semienka podľa chuti (ľanové, slnečnicové, sezamové, rasca mletá alebo celá, chlebové korenie…)
Postup:
- Pripravíme kvások z droždia, cukru a trochu vlažnej vody. Zamiešame a necháme nakvasiť cca 10 minút.
- Do misky nasypeme bezlepkovú múku, soľ, pripravený kvások z droždia a zvyšnú vodu. Podľa chuti pridáme semienka, príp. chlebové korenie. Vymiesime mixérom s hnetacími metličkami cca 2 minúty. Nakoniec pridáme olej a miešame ešte 1 – 2 minúty.
- Cesto preložíme do misky vymastenej olejom, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme kysnúť na teplom mieste 45 – 60 minút, kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a vytvarujeme z neho bochník. Ošatku alebo formu na kysnutie jemne pomúčime ryžovou múkou. Vypracovaný bochník vložíme do ošatky, zabalíme do mikroténového vrecka a necháme kysnúť na teplom mieste 45 minút.
- Rúru vyhrejeme na 225°C. Vykysnuté cesto preklopíme na papier na pečenie. Chlieb potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme semienkami podľa chuti. Narežeme ostrým nožom, aby počas pečenia nepraskol.
- Chlieb vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 40 minút s pokrievkou. Potom pokrievku odstránime a pečieme ďaľších 10 – 15 minút pri teplote 200°C, kým kôrka nie je zlatohnedá.
- Upečený chlieb necháme vychladnúť na mriežke.
Tipy:
- Pre tmavší a aromatickejší chlieb môžete časť bezlepkovej múky nahradiť pohánkovou múkou.
- Ak nemáte ošatku, môžete bochník kysnúť aj na plechu vyloženom papierom na pečenie.
- Chlieb môžete piecť aj v hrnci s pokrievkou. V tomto prípade predhrejte hrniec s pokrievkou v rúre na 225°C, vložte doň vykysnuté cesto a pečte 40 minút s pokrievkou. Potom pokrievku odstráňte a pečte ďaľších 10 – 15 minút pri teplote 200°C.
- Chlieb vydrží čerstvý 2-3 dni. Môžete ho skladovať v chladničke alebo v mrazničke.