Langoše sú obľúbenou pochúťkou, ktorú si môžete vychutnať ako slané jedlo s rôznymi nátierkami, syrom, cesnakom alebo slaninkou, ale aj ako sladké jedlo s džemom, šľahačkou alebo orechmi.
Ingrediencie:
- 500 g polohrubej múky
- 250 ml vlažného mlieka
- 25 g droždia
- 1 lyžička cukru
- 1 lyžička soli
- 1 vajce
- 2 lyžice oleja
- Olej na vyprážanie
Postup:
- Droždie rozdrobte do vlažného mlieka a nechajte ho vykysnúť.
- Do misky preosejte múku, pridajte cukor, soľ, vajce, olej a vykysnuté droždie.
- Vypracujte hladké cesto, ktoré nechajte na teplom mieste vykysnúť asi 1 hodinu.
- Vykysnuté cesto rozdeľte na 8 bochníkov a každý z nich rozvaľkajte na tenký kruh.
- V hrnci rozohrejte olej na cca 170 °C.
- Langoše smažte z oboch strán dozlatista.
- Hotové langoše nechajte okvapkať na papierovej utierke a podľa chuti potrite cesnakom, posypte syrom, slaninkou, džemom, šľahačkou alebo orechmi.
Tipy:
- Do cesta môžete pridať aj 1 lyžicu sušeného oregana alebo bazalky.
- Langoše môžete namiesto vyprážania aj piecť v rúre na 200 °C asi 15 minút.
- Ak chcete, aby boli langoše mäkšie, môžete do cesta pridať 1 lyžicu smotany na varenie.
- Langoše môžete plniť aj rôznymi slanými alebo sladkými plnkami, napríklad syrom a šunkou, lekvárom a orechmi, alebo makom a cukrom.