Ingrediencie:
- 1 kg jahôd
- 500 g cukru
- 1 balíček želírovacieho prípravku (napr. Gelfix)
- 1 lyžica citrónovej šťavy
Postup:
- Jahody umyjeme a zbavíme kalichov.
- Jahody vložíme do hrnca a zasypeme cukrom.
- Necháme jahody pustiť šťavu (cca 2 hodiny).
- Hrnec s jahodami postavíme na sporák a privedieme do varu.
- Za stáleho miešania varíme cca 5 minút.
- Pridáme želírovací prípravok a citrónovú šťavu a krátko povaríme.
- Marmeládu nalejeme do sterilizovaných pohárov a zavrieme viečkami.
- Poháre otočíme hore dnom a necháme vychladnúť.
Tipy a rady:
- Pre intenzívnejšiu chuť môžeme do marmelády pridať vanilku alebo škoricu.
- Marmeládu môžeme ochutiť aj rumom alebo likérom.
- Pre lesklý vzhľad môžeme do marmelády pridať lyžicu masla.
- Marmeládu skladujeme v chladnej a tmavej miestnosti.
- Domáca jahodová marmeláda vydrží cca 6 mesiacov.
Výhody domácej jahodovej marmelády:
- Zdravá: Domáca jahodová marmeláda neobsahuje umelé farbivá, arómy a konzervanty.
- Chutná: Domáca jahodová marmeláda má plnú a bohatú chuť jahôd.
- Ekonomická: Domáca jahodová marmeláda je lacnejšia ako kupované džemy.
- Ekologická: Domácou výrobou jahodovej marmelády šetríme životné prostredie.
Domáca jahodová marmeláda je skvelým spôsobom, ako si vychutnať chuť leta po celý rok. Je lahodná, zdravá a jej príprava je jednoduchá a zábavná. Vyskúšajte si pripraviť vlastnú domácu jahodovú marmeládu a presvedčte sa sami o jej výhodách.